Onthulling toekomstbestendig Gemiva gebouw

Op donderdag 18 maart 2021 heeft op Recreatieterrein Binnenmaas de onthulling van het nieuwe en duurzame onderkomen van Gemiva plaats gevonden. Na een kort voorwoord van Ernst-Jan Klein (Directeur Bres Accommodaties) over hoe dankbaar wij als organisatie zijn dat, ondanks de moeilijke tijden door corona, wij toch dit moment konden vieren. Hetzij in een kleiner comité en met het in achtnemen van de coronarichtlijnen, maar waarin de kracht van deze samenwerking nog meer tot zijn recht kwam. Gevolgd door een woord van dank voor de samenwerking tussen het Recreatieoord en het Gemiva-team. Deze samenwerking gaat al tientallen jaren terug en wordt zeer gewaardeerd. Ernst-Jan benadrukte dat dit niet tot stand had kunnen komen als de gemeente Hoeksche Waard, en in het bijzonder Wethouder van Leenen, er niet in hadden geloofd.

Na dit woord gaf wethouder van Leenen een openingsspeech waarin hij vooral de eind gebruikers van de Gemiva benoemde en dat daar alles om te doen is.  In de zomer van 2016 zijn de plannen gestart voor het ontwerpen en het maken van een programma van eisen (PvE) t.b.v. de vervanging van het oude Gemiva gebouw. Momenteel zitten de mensen van Gemiva in een onderkomen dat niet meer van deze tijd is.

Enige tijd geleden overhandigde wethouder van Leenen symbolisch de omgevingsvergunning voor het nieuwe Gemiva onderkomen aan Jarno Varekamp, student Bouwkunde aan het ROC Da Vinci College. Jarno heeft het gebouw ontworpen en het vergunnigstraject begeleid als studieopdracht. Na het verlenen van de vergunning is het nieuwbouwproject voor Gemiva, in opdracht van Bres Accommodaties, echt van start gaan.

In verband met de verduurzaming van al het gemeentelijk vastgoed, is er gelijk goed naar het toekomstbestendig maken van dit nieuwbouwproject gekeken. Uiteraard is er geen gasaansluiting meer aanwezig en wordt er gebruik gemaakt van warmtepompen en zonnepanelen. Daarnaast komt er een koppeling met de machinekamer van het openluchtzwembad. Hier worden heatpipes geplaatst voor het verwarmen van het openluchtzwembad. De overgebleven warmte wordt weer gebruikt in het Gemiva gebouw.

Na deze mooie woorden volgde de onthulling van het nieuwe Gemiva gebouw. Het mooie van dit gehele proces is de samenwerking tussen de diverse betrokken partijen: de Gemiva Groep als uiteindelijke afnemer, de lokale aannemer Van Driel, het ROC Da Vinci College en student Jarno voor het ontwerp en het vergunningstraject en Bres Accommodaties als projectbegeleider en maatschappelijke exploitant. Dit werd mooi verwoord door wethouder van Leenen als een mooie win-win-win-win situatie, welke veel energie geeft en mensen kansen biedt. Initiatieven als deze zijn bijzonder en maatschappelijk zeer waardevol. Het was een mooie onthulling onder het genot van een kop koffie of thee uit de koffiecaravan, welke door Pelican Rouge ter beschikking was gesteld.

Nog een paar maanden bouwen en dan kunnen de mensen van Gemiva gebruik maken van
dit prachtige gebouw. Naar verwachting zal het gebouw eind mei/begin juni 2021 gereed zijn.