Corona update 5 november

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge kondigden dinsdagavond  2 november helaas een reeks maatregelen aan om het aantal coronabesmettingen af te remmen. Met een mix van oude en nieuwe coronamaatregelen wil het demissionaire kabinet de sterke stijging van het aantal besmettingen tegengaan en de druk op de zorg verlichten

Welke regels gelden vanaf zaterdag 6 november in de accommodaties?
Het gaat hier om een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat wat goed voor ons als mens is te blijven doen, zoals sporten, ontspannen of anders wat bijdraagt aan onze gezondheid. Hieronder zetten we de belangrijkste wijzigingen/regels voor u op een rij. Daarbij geldt het advies om bij eventuele twijfel altijd de website van de sportbond/specifieke branche te raadplegen en/of de pagina van de Rijksoverheid.

 • De belangrijkste basisregels blijven van kracht, waaronder het dringende advies om weer zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van anderen te houden. Tijdens bepaalde activiteiten is dat niet altijd mogelijk, maar wel ervoor en erna.
 • Bij het betreden van één van onze locaties, ook de zwembaden, geldt voor zowel gebruikers (zoals sporters) als ook voor publiek dat een Corona Toegangsbewijs (CTB – negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs) verplicht is vanaf 18 jaar.
 • Dit geldt voor de locatie inclusief toiletten en eventuele kleedkamers en buitenterrassen.
 • Voor de horeca en evenementen geldt deze verplichting voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. Let op: Bij personen van 14 jaar en ouder moet het toegangsbewijs samen met een identiteitsbewijs worden gecontroleerd. Dit verschil tussen 13- en 14-jarigen heeft te maken met het feit dat ID-bewijzen volgens de wet pas bij personen vanaf 14 jaar mogen worden gecontroleerd.
 • Voor mensen met een functie in de accommodatie (dus die er werken) geldt de CTB-verplichting niet. Dit geldt niet alleen voor mensen met een betaalde functie, maar ook vrijwilligers die er werkzaamheden verrichten.
 • Controle van het CTB door één van onze medewerkers of een (voor dat moment) aangewezen persoon van de hurende partij is verplicht. Een CTB is alleen geldig via de officiële CoronaCheck app of een uitgeprinte QR-code. Vaccinatieboekjes en zelftesten zijn niet geldig.
 • Vanuit veiligheidsoverwegingen voor onze medewerkers accepteren wij alleen pinbetalingen. We begrijpen dat dit soms lastig is, maar hopen hier op uw begrip.

Wie is verantwoordelijk voor de CTB-controle?
Huurders (zoals verenigingen, andere organisaties zoals sportaanbieders, oftewel de organiserende partijen) moeten bij al hun activiteiten de aanwezigen controleren op een geldig coronatoegangsbewijs. Dit is uitgezonderd voor jeugd tot 18 jaar. Is Bres de verantwoordelijke voor de organisatie van een bepaalde activiteit? Dan voert Bres vanzelfsprekend de CTB-controle daar uit, zoals in onze bemande horeca.

Dus voor wat betreft de controle in het horeca-deel van de accommodaties geldt:
– waar medewerkers van Bres de horeca bemannen, wordt de CTB-controle door medewerkers van Bres uitgevoerd;
– op locaties waar de kantine door een organisatie of vereniging (vrijwilligers) wordt bemand, is die organisatie ook verantwoordelijk voor de CTB-controle.
Bovenstaande maakt dus dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is en voor iedereen een grote opgave om dit te organiseren. Uit het overleg met de gemeente is gekomen dat er dit weekend nog geen extra controles worden gedaan om dat het tekort dag is. Wel is het verstandig er vanaf dit weekend mee aan de slag te gaan om zo te ervaren wat wel werkt en wat niet.

Wat zijn de regels voor evenementen?

 • Voor evenementen, zoals feesten en festivals (binnen en buiten), is een CTB verplicht.
 • Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers.
 • Voor evenementen binnen zonder een vaste zitplaats is maximaal 75% van de reguliere capaciteit toegestaan.

Basisregels blijven belangrijk
Verder zijn de basisregels nog steeds van toepassing om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:

 • Het advies is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
 • Was vaak en goed uw handen.
 • Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen, ook als u gevaccineerd bent.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in de binnenruimte.

Natuurlijk hopen we dat de situatie snel verbetert, zodat er minder maatregelen nodig zijn, maar tot die tijd moeten wij er samen het beste van maken. Wees er voor elkaar, zorg goed voor uzelf en blijf vooral begripvol naar elkaar. Alleen op deze manier kunnen we prettig en veilig werken en recreëren in deze lastige periode.

Vragen?
Neem voor vragen contact op via verhuur@bresaccommodaties.nl of telefonisch tijdens kantoor uren via 0186 – 60 18 94.